Kuvatuunaus

Menetelmän kuvaus

 

Kuvatuunauksen avulla kuvaa käsitellään, jotta se muuttuu oman näköiseksi. Kuvaa tuunaamalla voi esitellä esimerkiksi kaupungin lähiympäristön kehittämiseen tai parantamiseen liittyviä suunnitelmia ja ideoita.

Tuunauksen kohteena voi olla paperikuva tai sähköinen kuva.

On huomattava, että kuvan käyttöön täytyy saada kuvan omistajalta lupa. Itse otettua kuvaa on aina turvallista tuunata. Sen sijaan Internetistä löydetyn kuvan tuunaaminen ja jakaminen julkisissa palveluissa ilman kuvan omistajan lupaa on kiellettyä.

 

Toteutus

 

1. Valmistautuminen

 

Ennen tuunauksen aloittamista kannattaa miettiä, mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tuunauksessa tulisi näkyä. Miten tuodaan aiemmin opitut asiat esille tuunauksessa?

Tuunaussuunnitelmista voi kirjoittaa lyhyen listan, jolloin kokonaisuus hahmottuu selvästi. Toinen vaihtoehto on koota asiat miellekartaksi.

 

2. Tuunaaminen

 

Kuvaa tuunatessa alkuperäiseen kuvaan tuodaan tai siitä poistetaan haluttuja elementtejä. Tämä voidaan tehdä piirtämällä tai yhdistelemällä elementtejä useasta kuvasta. Jos esimerkiksi haluaa tehdä suunnitelman uudesta puistosta, voi vaikkapa piirtää kuvaan uuden penkin tai leikata toisesta kuvasta lampun ja tuoda sen tuunattavaan kuvaan.

Jos kuvaa käsitellään jollain kuvankäsittelyohjelmalla, myös kuvankäsittelyn perustoimenpiteillä, kuten värisävyjen säätämisellä ja kuvan rajaamisella voi saada uusia vaikutelmia aikaiseksi.

Kuvatuunauksiin voi käyttää paljonkin aikaa, mutta toisaalta ne voi toteuttaa myös nopeasti esimerkiksi kirjoittamalla kuvan päälle lyhyitä tekstejä.

 

Kuvankäsittelyohjelmia

 

Maksullisilla ohjelmistoja kuvankäsittelyyn ovat Photoshop tai Coreldraw. Yksinkertaisia kuvatuunauksia varten riittää Windows-ohjelmistopaketin mukana tuleva Paint. Ilmaisohjelmia tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi GIMP tai PaintNET.

 

Verkkogallerioita ja kuvanjakopalveluita

 

Valmiita kuvatuunauksia voi esitellä ja niistä voi keskustella kasvokkain luokassa tai verkkogallerioissa, kuten IRC-Galleriassa. Sopivia kuvanjakopalveluita ovat esimerkiksi Flickr tai Picasa.